Boccia

bocciaBoccia (spreek uit: ‘botsja’) is een vorm van mikspelen. Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een ernstige beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc.. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen. Elke bal die dichter bij de witte bal
ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander levert een punt op.

 

Doelgroep

Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een erg zware beperking. Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters die vanwege hun lichamelijke beperking nauwelijks een andere sport kunnen beoefenen (‘Les Autres’).


Aanpassingen

Voordat men boccia gaat spelen, moet een speler ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven- of onderhands) of met de voet of, indien iemand niet in staat is de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot of hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op instructies van de speler. Bij recreatieve wedstrijden en trainingen kunnen de breedte en de diepte van het speelveld worden aangepast aan de groep of aan individuele wensen.


Sportvormen

Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Wedstrijden speel je 1 tegen 1 of in teamverband (3 tegen 3 of spelers met goot: 2 tegen 2). In Nederland spelen de clubs in de competitie van de Gehandicaptensport Nederland wedstrijden. Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld- en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is boccia ook een Paralympische sport.

SPORTTIJDEN

Dinsdag 19:00 – 20:30

Het Boccia seizoen duurt van 5 september 2023 t/m 25 juni 2024. Uitzonderingsdagen:  26 december 2023 en 13 februari 2024.

De toernooidagen zullen in de Schutskamp gehouden worden op zaterdag 21 oktober 2023 en zaterdag 9 maart 2024. De Schutskamp is dan geopend van 08.00 tot 18.00 uur.

LOCATIE

Sporthal de Schans

Troelstradreef 160

Den Bosch Maaspoort

 

CONTACT

Tel. 06-13900326

OVER SVG

De vereniging Sport voor Gehandicapten biedt sporten aan voor sporters met een beperking in ‘s-Hertogenbosch en omstreken. De focus ligt bij ons op de mogelijkheden van mensen!

LAATSTE NIEUWS

Informatie start seizoen 2023-204

Datum: 22 augustus 2023

Boccia toernooi is op 13 mei!

Datum: 15 april 2023

CONTACTGEGEVENS

SVG ‘s Hertogenbosch E.O
Molenhoeven 7D
5472 PX Loosbroek

Tel: 06-13900326
Mail: ofni.[antispam].@sportvoorgehandicapten.nl

Privacyverklaring