Naam: Geert-Jan Stikkelbroeck

Leeftijd: 50

Sport: Sport & Spel

Duur: Vanaf 1988, al 27 jaar!

Handicap: Hersenkneuzing door een zwaar auto ongeluk.

Wat vind je zo leuk aan Sport & Spel? Geert-Jan vindt het bewegen leuk. Alle spelvormen vind ik leuk!

Welke bewegingen? Als ik te veel beweeg ga ik vallen, dus ik moet rustig aandoen.

Blijf je het doen? Ja. Ik woon dichtbij in de buurt. Dus dat is wel fijn. Als ik moe word, dan ben ik dicht bij huis. Omdat het in de avond is het extra fijn dat ik dicht in de buurt woon, want dan ga ik zo ie zo niet ver weg.

Is er leuke begeleiding? Jazeker, met de stagiaires is het extra leuk. Anders moet je het allemaal alleen doen. Dat is toch wel een zware taak. Mark Nijs en Jeanne van Mierlo, die doen het ook heel leuk.

Wat doe je naast Sport & Spel? Voor mijn eigen zorgen. Ik zie wel wat ik tegen kom op een dag. In de middag heb ik het vaak lekker rustig. Revalideren doe ik niet meer, ik ben onderhand uit gerevalideerd. Maar ik kom nog wel eens ergens zoals in Turnhout, Eindhoven, Nuenen en Tilburg. Het is wel duidelijk dat Geert-Jan een echte Brabander is!

Ga je wel eens naar de stad? Weinig, ik zoek het massale niet zo op. Ik ga wel eens met de driewieler ergens naartoe. Dan ga ik naar Maria-Oort. Naar munne maat, Twan, die heeft ook op Sport en Spel gezeten. 1 keer in de maand ga ik naar hem toe, en hij komt 1keer in de maand naar mij met zijn zus.

Geert-Jan bedankt voor het interview en nog veel sportplezier bij Sport en Spel!

Geen dank!

Naam: Ruben Jansen

Leeftijd: 17 jaar

Sport: boccia

Palmares: Driemaal prijzen gewonnen met boccia. Waaronder de derde plek tijdens het toernooi ter ere van het 50jarig bestaan van de SVG. Hiermee is Ruben nog in de krant gekomen. Namelijk in het Brabants Dagblad op 22 september 2014 met een actiefoto, gemaakt door een professionele fotograaf.

Lid sinds: Ik speel nu voor het derde seizoen boccia.

Blijf je boccia spelen? Ja

Waarom?

Het is een leuke sport. Het is ook gezellig tijdens de toernooien. Marga, de vaste begeleider van Ruben, voegt daar aan toe dat het sociale aspect inderdaad belangrijk is. Op de toernooidagen zijn veelal dezelfde mensen aanwezig en dat is altijd heel gezellig.

Jij speelt met een goot. Wat is dat voor iets?

Het is een hulpstuk dat gebruikt mag worden als de speler niet in staat is om de bal vast te houden of met de voeten te spelen(info: boccia.nl) De vaste begeleider Marga stuurt op aanwijzing van Ruben. Zij zit daarbij met haar rug naar het spel. Als ze omdraait tijdens het spel kan Ruben strafpunten krijgen. Ruben ‘en dat wil ik niet’.

Wat doe je nog meer naast boccia?

Naast boccia fitness ik één keer in de week onder begeleiding van een fysiotherapeut en ik krijg nog regelmatig fysio thuis. En ik zit nog op school, namelijk op de Gabriel school Attent.

Bedankt voor het interview!

Graag gedaan!

Sporter Marco van Nunen

Naam: Marco van Nunen

Leeftijd: 39 jaar

Het bijzondere verhaal van Marco:

Marco heeft op zesjarige leeftijd een ernstig ongeluk gehad. Hij fietste naar huis om de smurfen te kijken en werd aangereden door een auto. Toen Marco vijf en een halve week in coma lag kwamen bij Marco de tranen op het moment dat hij het refrein van het smurfenlied hoorde. Dit was het begin van het herstel van Marco.
Dit is ook de reden dat de moeder van Marco, Marijke van Nunen, de ‘Smurfenfietstocht’ organiseert met als doel om geld op te halen voor het Sportgehandicaptenfonds. Het Sportgehandicaptenfonds collecteert, zoals eerder op de site gemeld, van 27 maart tot en met 4 april. De ‘Smurfenfietstocht’ vindt plaats op 27 september 2015. Aanmelden kan bij Marijke van Nunen via nunenmarijke@hotmail.com.

Beroep:

Ik ben vrijwilliger bij de Stolp. Daar doe ik allerlei klusjes zoals koffie schenken, tafels en stoelen klaarzetten, dweilen, de toiletten poetsen, stofzuigen etc. Daarnaast ben ik ook nog vrijwilliger bij de SVG.

Hoe ben je als vrijwilliger bij de SVG gekomen?

Eerst zwom en werd ik zelf begeleid bij de SVG. Dat was nog in de tijd van het Brabantbad. Toen we overgingen naar het Sportiom heb ik nog een half jaartje onder begeleiding gezwommen. De begeleiding werd toen gedaan door bekende SVG-personen als Rien Hanegraaf, Ben, Gerard, Joep van den Akker en Marijke Bokhoven. Sorry als ik er een paar vergeet!
Maar goed, toen we over waren gegaan heb ik aan Elbert van der Veer gevraagd of ik mocht gaan doen wat die vrijwilligers doen. En dat mocht! Dus toen ben ik in het begin vooral één op één zwemmers gaan begeleiden in het zwembad. En door de tijd heen ben ik steeds meer gaan doen. Zoals het installeren van de liften waarmee de zwemmers in het water worden gebracht, zwemmers het water in- en uit helpen.

Blijf je vrijwilliger bij de SVG?

Ja, want ik zie de mensen die ik begeleid opvrolijken. Dat doet mij goed. Daar word ik zelf ook vrolijk van.

Bedankt voor het interview!

Graag gedaan!

Sporter Ivo Smits

Naam: Ivo SmitsIvo Smits

Leeftijd: 38 jaar

Sport: Recreatief zwemmen

Lid sinds: 1 jaar

Handicap: Multiple Sclerose, sinds 2009. Ik begon last krijgen van mijn zicht en evenwicht. Dit leidde vooral tot motorische en evenwichtsproblemen.

Beroep: Afgekeurd. Ik heb 22 jaar als lichttechnicus bij het Theater aan de Parade gewerkt. Ik ben nog steeds vrijwilliger bij het Theater aan de Parade als vrijwillige lichtontwerper. Zo ondersteun ik op de achtergrond bij lichtontwerpen van amateurproducties en evenementen. Fysiek doe ik niks, ik heb meer een adviserende rol. Zo ga ik dan naar de repetities en overleg met de regisseur waar bijvoorbeeld bepaalde spots moeten komen te hangen. Op die manier kunnen de lichtstanden worden bepaald, in de verschillende aktes van de productie.
Daarnaast ben ik ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis vrijwilliger bij het MS-informatiecentrum. Dit is een ontvangstruimte in het JBZ ziekenhuis waar in totaal vijf vrijwilligers, alle met de ziekte MS, voorlichting en informatie geven.

Bevalt het Recreatief zwemmen?
Ja, heel erg goed. Er is echt fantastische begeleiding van de SVG en het Rode Kruis.

Helpt sporten voor mensen met MS?
Ja, zeker voor mensen met MS is het goed omdat er in het water maar 10 procent zwaartekracht aanwezig is. Ik voel me veilig in het water omdat ik niet bang hoef te zijn voor mijn evenwichtsproblemen ten gevolge van de ziekte MS.
Ook fitness ik elke maandag en vrijdag onder begeleiding van een fysiotherapeut Nikita, bij FysioFit
in Vught. Zij is aangesloten bij een bepaalde groep genaamd ‘MS-Web’ waarin de vraag centraal staat hoe je met mensen met MS omgaat in de fysiotherapie. We trainen specifiek op balans en motoriek en dat is bevorderlijk voor mijn evenwichtsproblemen.

Blijf je lid?
Jazeker, ik kom ook vrij trouw elke woensdag zwemmen. Na het zwemmen heb ik ook altijd een fantastisch gevoel.

Raad je andere mensen om te zwemmen?
Jazeker, ik geef vaak in het MS informatiecentrum in het JBZ, het advies aan mensen met MS om te gaan zwemmen.

Wil je nog iets extra’s kwijt?
Ja, dat ik het mooi vind om te zien dat de sporters van de SVG, ongeacht de zwaarte van de beperking, positief in het leven staan. Dat optimisme is aanstekelijk! En dan wil ik ook nog heel graag de vrijwilligers van de SVG, het Rode Kruis, en de stagiaires bedanken. Zonder hun steun zou het voor mij gewoon te gevaarlijk zijn om me in een zwembad te begeven.*
Bedankt voor het interview!
Graag gedaan.
*De vrijwilligers van de SVG helpen de sporters, mits nodig, met: het betreden van het bad doormiddel van een lift, het aandoen van zwembandjes, ondersteuning het zwembad. De vrijwilligers van het Rode Kruis helpen met: het aan – en uitkleden van de sporters, de gang van de kleedkamer naar het zwembad in stoeltjes en weer terug. Zou je ook willen komen helpen? Neem dan contact op met de SVG! De sporters zullen je dankbaar zijn!

Sporter Juriaan Reijnaars

Naam: Juriaan Reijnaars

Leeftijd: 31 jaar jong

Vrouw: JaJuriaan Rijnaars

Kinderen: Twee

Sporten: Waterbasketbal

Positie: Mandekker/aanvallende middenvelder

Lid: 3,5 jaar

Handicap: Geen, ik ben speler/begeleider bij het waterbasketbal

Je hebt geen handicap maar je sport wel met mensen met een beperking. Hoe komt dat zo?

Mijn vrouw en ik deden aan waterspinnen in het Sportiom in het bad naast de waterbasketballers. Ik zag dat zo aan en het leek mij wel leuk om mee te doen. Ik heb toen meteen gevraagd of ik mee mocht doen en dat kon meteen! Sindsdien sport ik met veel plezier bij de waterbasketballers van de SVG. Vroeger heb ik ook gekajakt met gehandicapten, dit vond ik ook heel leuk.

Wat is er zo leuk aan waterbasketbal en het sporten met gehandicapten?

Waterbasketbal is echt een fysieke uitdaging. Het was zo ie zo een uitdaging voor mij omdat mijn zwemkwaliteiten niet heel erg sterk waren. Daarnaast vind ik het een voordeel dat de scherpe kanten er van af zijn. Daarmee bedoel ik dat bij reguliere sporten in mijn optiek vaak overdreven gereageerd wordt. Bij het waterbasketbal zijn we ook fanatiek hoor! Zeker als regerend Nederlands Kampioen, maar het plezier is toch het belangrijkste. De sfeer tijdens de waterbasketbaltoernooien is echt heel goed!

Je zoontje traint ook mee tijdens waterbasketbal.

Ja klopt. Ik vind het belangrijk dat hij ook met mindervaliden leert omgaan. En dat het belangrijk is om iets te doen voor een ander. Daarnaast is waterbasketbal echt wel een pittige sport, dus dat is natuurlijk ook goed.

Bedankt voor het interview!

Graag gedaan!

Sporter Marlien van Bommel

Naam: Marlien van BommelSporter v/d maand november

Leeftijd: 65 jaar

Sporten: Boccia en recreatief zwemmen

Lid: zes jaar

Waarom bent u lid van de SVG?

Ik zit in een rolstoel, vandaar. Boccia vind ik een leuke sport. Het is een leuk avondje uit en ook het competitie-element is leuk. Zwemmen vind ik ook heel fijn.

Hoe vaak sport u?

Op dinsdagavond doe ik aan boccia en op woensdagavond zwemmen.

Niet op zondagochtend bij het familie-zwemmen?

Nee dat kan niet omdat er op zondagochtend geen begeleiding is bij het omkleden. Die is er op woensdagavond wel dankzij de vrijwilligers van het Rode Kruis en dat vind ik echt heel erg fijn!

Wint u ook wel eens prijzen?

Jazeker! Ik heb een prijs gewonnen op het Open Nederlands Kampioenschap boccia in Kerkdriel. Ik ben toen derde geworden bij de recreanten en heb daarmee een beker gewonnen! De coördinator van boccia Michel van den Broek voegt daar aan toe “ze heeft er hard voor gewerkt en die prijs echt verdiend!”.

Blijft u lid?

Zeker weten!

Hartelijk dank voor dit interview!

Graag gedaan!