Boccia

Boccia actiefotoBoccia (spreek uit: ‘botsja’) is een vorm van mikspelen. Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een ernstige beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc.. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen. Elke bal die dichter bij de witte bal
ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander levert een punt op. Meer informatie: www.boccia.nl.

Doelgroep

Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een erg zware beperking. Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters die vanwege hun lichamelijke beperking nauwelijks een andere sport kunnen beoefenen (‘Les Autres’).

Aanpassingen

Voordat men boccia gaat spelen, moet een speler ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven- of onderhands) of met de voet of, indien iemand niet in staat is de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot of hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op instructies van de speler. Bij recreatieve wedstrijden en trainingen kunnen de breedte en de diepte van het speelveld worden aangepast aan de groep of aan individuele wensen.

Sportvormen

Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Wedstrijden speel je 1 tegen 1 of in teamverband (3 tegen 3 of spelers met goot: 2 tegen 2). In Nederland spelen de clubs in de competitie van de Gehandicaptensport Nederland wedstrijden. Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld- en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is boccia ook een Paralympische sport.

Sporttijden

Dinsdag 19:00 – 20:30

Het Boccia seizoen duurt van 3 september 2019 t/m 23 juni 2020. Uitzonderingsdagen: 24 december 2019, 24 december 2019, 31 december 2019, 25 februari 2020 en 9 juni 2020.

De toernooidagen zullen in de Schutskamp gehouden worden op zaterdag 19 oktober 2019 en zaterdag 9 mei 2020.

Locatie

Sporthal de Schutskamp

Eendenkooi 1
5223 KG ‘s-Hertogenbosch

Tel. (073) 621 86 72

Contact

Tel. 06-10641657